Свързване с Рейки енергията – Духовна инициация или упълномощаване

Телата на всички хора са изпълнени с енергията на жизнената сила Ки /Чи, Ци или Прана/. Нейното количество е пряко свързано с качеството на нашето здраве. Същевременно не само хората имат енергийни тела. Всички животни, птици, риби, насекоми, растения, както и неживата природа – скали, кристали, минерали, вода, имат доловима аура.
Разликата между Ки /енергията на жизнената сила/ и Рейки /духовната енергия или универсалната енергия на жизнената сила/ е:
- Ки е енергията, която ни заобикаля и прониква всичко
- Рейки е специфичен обхват или честота на енергията за лечение и самолечение, която работи в хармония с Ки, но е с по – висша вибрация. Рейки идва директно от източника – Бог, Създателя – и се направлява от този Висш Интелект за лечение на всичко, независимо дали е одушевено, или неодушевено.
За разлика от Ки, която присъства навсякъде и във всичко, Рейки енергията не протича автоматично през всеки още от раждането. Тя протича само през тези, които са настроени на тази честота на вибрация. Това настройване или духовно упълномощаване, е пътят по който лечебната способност на Рейки се предава от Рейки Мастера на ученика в една свещена церемония, която е основната част от Рейки курса.
В Усуи Рейки има няколко духовни упълномощавания, които се предават между различните нива, така че ученикът да има време да привикне към съответните енергийни нива. Обикновено наричаме тези свещени церемонии посвещения или настройки, тъй като те „посвещават” ученика в един нов живот с Рейки и го „настройват” /хармонизират/ към уникалните вибрации на духовната и целебна енергия Рейки.
Настройката отваря енергиен канал в ученика, през който Рейки енергията може да протича от Източника, през енергийното тяло на ученика – през теменната, третото око, гърлената и сърдечната чакри – и навън през ръцете му.
Щом учениците получат настройката, те получават достъп до лечебната енергия Рейки, за да я използват за себе си или върху другите. Те ще продължат да го правят до края на живота си, защото тази целебна енергия идва през Висшия Аз, канализирана от неизчерпаем източник – Бог/Създателят/Всичко, което Е/ Вселената - винаги, когато поискаме.
Това „мигновено” придобиване на лебна енергия е едно от нещата, които правят Рейки уникална, но в същото време и доста неразбираема за западния ум. Ние не сме свикнали да получаваме без усилие нещо, толкова ценно, докато на Изток подобен род упълномощавания са редовна практика за предаване на мъдрост, познание, енергия.
Въпреки че Рейки се корени в източните духовни практики, тя не е религия. Затова може да бъде достъпна за всеки, независимо от личните му вярвания. Същевременно Рейки не разчита на интелектуалните способности или нивото на духовно развитие на индивида. Затова хора от всички възрасти и обществени слоеве могат да придобият способността да канализират лечебната енергия Рейки лесно и просто, като се запишат на курс по Рейки Първо ниво и приемат настройката. Не се изискват никакви специални знания и умения, така че Рейки е един много достъпен начин да се научите да помагате на себе си и на другите.